top of page

Puheterapeutin lempeä tie yrittäjyyteen

Updated: Jun 1, 2021

Yrittäjyys ei aina tarkoita kivikkoista tietä ja haasteista selviämistä. Puheterapeuttina työskentelevä Tanja Pohjankoski toteaakin, ettei hänestä saa kerrottua ”ryysyistä rikkauksiin” tai ”vaikeuksien kautta voittoon” -tyyppistä tarinaa, jota värittäisi draama ja suuret tunteet.


Tanjan kohdalla yrittäjäksi ryhtyminen on ollut luonteva, hallittu siirtymä palkkatöistä ja sen jälkeen kaikki on mennyt pääosin erittäin hyvin. Tällaisiakin tarinoita tarvitaan: moni ajattelee, että yrittäjyys on yhtä kuin rajua vuoristorataa tai hurjaa kasvumatkaa. Se voi kuitenkin olla myös mukavan tasaista tallailua, kuten Tanjan tarina todistaa.


Tanja aloitti valmistumisensa jälkeen puheterapeuttina vuonna 2007 terveyskeskustyössä. Työ oli todella opettavaista ja antoisaa. Siinä pääsi harjoittamaan ammattia erittäin laajasti ja tekemään kaikkea mahdollista. Tanjasta jokaisen puheterapeutin kannattaisikin ainakin kerran kokeilla työskennellä terveyskeskuksessa.


2012 Tanja päätti perustaa toiminimen, jonka kautta hän työskenteli sivutoimisena yrittäjänä virkatyön ohella. Täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtyminen tapahtui rauhassa viiden vuoden aikana, mikä istui hyvin perheen perustamisen oheen. Tanja irtisanoutui ja hyppäsi täysipäiväiseksi toiminimiyrittäjäksi vuonna 2017. Siitä vuoden päästä hän perusti osakeyhtiön Re:sonos Oy:n, kun näytti siltä, että 100 % yrittäjyys tosiaan toimii.


”Suosittelen yrittäjyydestä haaveileville palkkatyöläisille pehmeää laskua. Et menetä mitään, jos kokeilet yrittäjyyttä sivutoimisesti päätyösi ohessa.”

Tanjan työmaata ovat kasvot


Yksi kimmoke yrittäjäksi ryhtymiselle oli se, että Tanja voisi toteuttaa opiskelemaansa voimavarakeskeisen työnohjaajan osaamista puheterapiatöiden ohessa. Työnohjauksen myötä Tanjan asiakkuuksissa tapahtui painopisteen vaihto lapsista aikuisiin. Sen myötä Tanja kiinnostui myofunktionaalisesta terapiasta, ja tällä hetkellä hän kokee, että se tulee pitämään mielenkiintoa yllä uran loppuun asti.


Myofunktionaalinen terapia tarkoittaa kasvojen ja suun alueen lihastoimintojen tutkimista ja kuntouttamista. Puhemotoriikassa paneudutaan äänteiden toistamiseen ja oraalimotoriikassa kasvojen motorisiin liikkeisiin. Esimerkiksi narskuttelun, kuorsauksen, uniapnean ja yleisesti puhe- ja nielemisvaikeuksien taustalla saattaa usein olla lihasperäinen syy.


"Myofunktionaalisessa terapiassa kiehtovinta onkin se, ettei vain hoideta oireita, vaan myös selvitetään juurisyitä niiden taustalla. Tämä on tuonut paljon lisää merkityksellisyyden tunnetta työhöni. Kasvojen lihaksista johtuvat vaivat koskettavat yllättävän monia, ja tietoisuutta tarvitaan paljon lisää."

Harva tietää kuinka tärkeää nenällä hengittäminen on kokonaisvaltaisen terveytemme kannalta. Jos Tanja saisi megafonin käteensä, hän toteaisi, että suu pidetään auki vain puhuessa ja syödessä. Nenällä hengittäminen on lapsesta asti tärkeää. Se vaikuttaa mm. lasten kasvojen luuston muodostumiseen ja hampaiden kehittymiseen. Nenähengitys puhdistaa ja lämmittää ilmaa, ja sen kautta erittyy typpeä, mikä taas vaikuttaa siihen, kuinka saamme luovutettua happea lihaksille.
”Haluan tehdä sellaista työtä, missä olen eniten avuksi.”


Puheterapeutilla yrittäjyyteen ei juuri liittynyt riskejä: asiakkaita on enemmän kuin puheterapeutit ehtivät hoitaa. Alalla onkin yleistä vinkata asiakkaille kollegoista, koska se ei ole itseltä pois. Tulijoita kun riittää enemmän kuin kalenteri sallii. Puheterapeuttien kulttuurissa yrittäjähenkisyys ja tietynlainen kaupallisuus ovat kuitenkin vasta lapsenkengissä. Vasta ihan viime aikoina puheterapeutit ovat alkaneet tuoda itseään rohkeammin esiin. Alalla onkin hyvin kaistaa erottua ja saada tunnettuutta.


Vaikka töitä on yllin kyllin, alkoi Tanja koronan myötä pohtia, miten munia voisi hajauttaa useampaan koriin – kuten varmasti niin moni muukin yrittäjä. Tanjalla onkin monta projektia menossa pääasiallisen puheterapeuttitoimintansa ohella. www.kasvotreeni.fi :stä on tarkoitus kehittää kuluttajille suunnattu informatiivinen sivusto ja www.valitseterapia.fi taas on alusta, jonka idea on helpottaa ja nopeuttaa sopivan terapeutin löytämistä. Jälkimmäisen takana on Mediversitas Oy. Sivustot ovat vielä työn alla, ja molempien kehittäminen on Tanjalle suuri intohimo.


Tanjalla onkin valtava palo kehittyä ja monta rautaa tulessa. Niin moni asia kiinnostaa ja innostaa.


”Mietin jatkuvasti, miten asioita voisi tehdä entistä paremmin. Esimerkiksi miten perheet voisi pitää paremmin tiedotettuna lapsen puheterapian etenemisestä ja miten tarjota heille työkaluja arkeen, lapsen edistymisen tueksi. Haluan tehdä sellaista työtä missä tuntee olevansa eniten avuksi.”

Puhu ideoistasi rohkeasti – siten asioita alkaa tapahtua!


Edistäessään www.kasvotreeni.fi ja www.valitseterapia.fi sivustoja Tanja on huomannut, miten tärkeää on yksinyrittäjänä sanoittaa ääneen asioita, joita haluaisi tehdä. Silloin ne organisoituvat omassa päässä ja tulevat lopulta todeksi. Mitä aikaisemmin sanoo asioita ääneen, sen parempi. Ei siis auta pantata ideoita, vaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa puhua niistä ääneen. Siten oikeita ihmisiä – jotka useimmiten paljastuvat kaikki mukaviksi ja hyvää tahtoviksi - löytyy ympärille kuin itsestään.


”Ajattelen, että elämä kantaa. Haluan uskoa siihen, että jos jotain sattuisi, ympärillä on ihmisiä ketkä haluavat auttaa tilanteessa kuin tilanteessa. Vannon avunannon ja -pyynnön nimeen.”


Yrittäjyys on opettanut Tanjalle elämään luottamista, sillä vaikka puheterapian alalla kysyntää riittää, ollaan yrittäjyydessä kuitenkin aina tietynlaisen epävarmuuden äärellä.


”Olen aika turvallisuushakuinen ihminen, eikä minun ole helppo tuoda itseäni esille. Haluan kuitenkin mennä epämukavuusalueelle ja opetella sitä – esimerkiksi tämän haastattelun kaltaisten tekojen kautta.”

Tanjaa kuvaava ruoka: porkkana!


Tulevaisuuden suhteen Tanjalla on yksi ultimaattinen unelma: hän haluaisi perustaa kokonaisvaltaisen suun terveyden klinikan, jossa keskityttäisiin hengitystekniikoihin. Samasta pisteestä löytyisivät kaikki mahdolliset asiakkaan tarvitsemat palvelut: imetysohjauksesta osteopatiaan ja fysioterapiasta hammashoitoon. Klinikalla etsittäisiin juurisyyt vaivoihin ja hoidettaisiin niitä. Asiakas voisi esimerkiksi saada klinikalta sekä purentakiskot että purentalihasten hierontapalveluita. Tanja haaveilee myös väitöskirjan teosta.


Jos Tanjan pitäisi valita yksi väri, joka kuvaisi häntä yrittäjänä, hän sanoisi oranssi. Se on iloinen ja raikas, energinen väri. Ja jos pitäisi valita jokin kuvaava ruoka tai juoma, Tanja valitsisi sävyyn ja ammattiinsa sopivasti porkkanan.”Olisin porkkanan kaltainen pureskelua vaativa ruoka, koska meidän pitäisi länsimaisessa ruokavaliossa pureskella paljon nykyistä enemmän! Se kehittää lihaksistoa ja kasvattaa luustoa. Ruuansulatus alkaa pureskelusta. Kun pureskelee rauhassa ja sylkeä erittyy, edesauttaa se ruuansulatusta.”

Tanjaa voit seurata somessa @resonointia -tilillä Instagramissa.

Comments


bottom of page