top of page

Noora perusti raikkaasti erilaisen siivousalan yrityksen

”Älä vain ryhdy yrittäjäksi – äläkä varsinkaan palkkaa työntekijöitä.” Näin kuului Noora Riiholan isän neuvo. Ja arvaat nyt varmaan, mikä on Nooran isän ammatti. Kyllä vain, Noora isä veti pitkään maalämpö- ja energiansäästöhankkeita toimittavaa perheyritystä, kunnes ansaitusti eläköityi huhtikuussa 2021.


Yritysidea hautui ja muhi pitkään


Noora työskenteli vuosia perheyrityksessä toimistohommissa, ja oppi sinä aikana paljon yrityksen pyörittämisestä. Ennen lastensa syntymää hän kokeili myös siivousalan töitä. Jo silloin Noora mietti, että voisi perustaa alan yrityksen. Tuosta hetkestä vei kuitenkin kuusi vuotta, ennen kuin Evetta Oy syntyi. Noorasta on vain hyvä asia, että yrityksen syntyminen kesti kauan. Hän ehti muhittaa liikeideaa pitkään ja kun hän oli valmis toimimaan, saattoi hän todeta, että hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty.


Kuten Stoori by Saran – ja varmasti monen muunkin yrityksen synnyssä – korona oli se kaivattu piste iin päälle, jonka ansiosta Noorakin ryhtyi viimein tuumasta toimeen. Hän vietti koronakeväänä 2020 seitsemän viikkoa kotona lasten kanssa, ja tuona aikana jokin muuttui. Toimistolle palaaminen ei enää tuntunut vaihtoehdolta. Noora totesi, että mitään ei tapahdu miettimällä, vaan hän päätti repäistä kerralla ja perusti osakeyhtiön säästöjen turvin. Alussa ei syntynyt liikaa paineita onnistumisesta, kun ei ollut mitään niin sanottua pakkorakoa, eli esimerkiksi toimeentulo ei ollut uhattuna.


Stressi ei tätä yrittäjää liikaa vaivaa


Noora sai siis rauhallisen mutta samalla määrätietoisen startin yritystoiminnalleen. Edelleenkään stressi ei ole iskenyt Nooraan.


”Ajattelen, että kaikki järjestyy enkä edes osaa turhia stressata. Ainoastaan jos on kova kiire, olen jumissa liikenneruuhkassa ja menossa myöhässä asiakkaalle, niin silloin saatan stressaantua. Muuten asenteeni on hyvin leppoisa: alusta asti olen tiedostanut, etten voi tietää kaikkea etukäteen ja että asiat selviävät yksi kerrallaan.”

Asenne on selvästi kantanut hedelmää, koska Nooran yritys Evetta Oy on menestynyt kuin itsestään. Uusia asiakkaita ei ole tarvinnut hampaat irvessä hankkia, vaan muutamalla harkitulla markkinointitoimenpiteellä ja viidakkorummun avulla sana Evetasta on kiirinyt sen toiminta-alueella Keski-Uudellamaalla. Kalenteri on jo pitkään ollut niinkin täysi, että työntekijän palkkaaminen on ajankohtaista.


Jos Nooran pitäisi valita häntä yrittäjänä kuvaava eläin, sanoisi hän kissa. Kissat ovat älykkäitä: ne tekevät ruokansa ja tarpeidensa eteen sen mikä on pakollista, mutta eivät hösää mitään ylimääräistä. Minulla on samanlainen taktiikka. En halua polttaa itseäni loppuun, vaan teen tarvittavan ja muusta en ota paineita. Kissat saavat tosin välillä hepuleita ja niin saan minäkin. Keksin jotain ja alan vouhottaa, mutta rauhoitun nopeasti ja palaan kissamaisen seesteiseen perusolotilaani.”Arvoihin perustuvia kodin palveluita


Noora tahtoo Evetan murtavan käsitystä perinteisistä siivouspalveluista ja omalta osaltaan olla muuttamassa siivousalan ja -työntekijöiden arvostusta ja imagoa. Vastuullisuus on Nooralle tärkeä arvo, ja hän pyrkiikin käyttämään ekologisia siivousaineita aina mahdollisuuksien mukaan. Noora on myös minimalismin puolestapuhuja, ja hän on opiskellut tuoreeltaan ammattijärjestäjäksi. Evetta pyrkii tarjoamaan aina laadukkaan asiakaskokemuksen, ja asiakaspalvelu onkin yksi sen vahvuuksia.


Stoori by Sara on luonut Evetan brändin, ja sitä freesattiinkin juuri. Logo uudistettiin, ja samalla myös värejä hiottiin. Brändiväreiksi valikoitui rauhallisia vihreän sävyjä. Ne istuvat hyvin Evetan arvoihin. Vihreä liitetään tunnetusti terveyteen, rauhaan ja luontoon. Nooran kuvailee filosofiaansa näin: ”Elämässä pitää olla enemmän vapaa-aikaa kuin työaikaa. Vihreä on myös kasvun ja uudistumisen väri. Pyrin aina tiettyyn sisäiseen rauhaan, ja samalla kuitenkin haluan uudistua ja kehittyä.”
Yrittäjän on tärkeä tunnistaa omat voimavarojen lähteensä


”Yrittäjyydessä helpointa koen olleen asiakashankinnan, vaikken ole mielestäni mikään myyntitykki. Asiakkaita on vain putkahdellut sieltä täältä! Ihan turhaan pelkäsin, mistä löydän asiakkaita.”

Vaikeinta Noora kokee olleen sen, että hän pystyy luottamaan yritystoiminnan jatkuvuuteen ja siihen, että se asiakkaat oikeasti pysyvät ja yritys elättää täyspäiväisesti.


”Oli alkuun vaikea uskoa, että minä, ihan tavallinen pulliainen, voin luoda menestyvän yritystoiminnan. Me naiset olemme mielestäni turhan kriittisiä itseämme kohtaan, ehkä meidät on kasvatettu siihen”, Noora pohtii.

Haastavina hetkinä Noora saa voimaa perheestä, mutta myös siitä, että hänellä on nykyisin enemmän omaa aikaa. Silloin Noora lenkkeilee, venyttelee, laittaa ruokaa ja kuuntelee musiikkia. Lisääntyneen oman ajan Noora kokeekin hänen tärkeimmäksi voimavarakseen yrittäjänä.

Tulevaisuudensuunnitelmista kysyttäessä Nooralla on tavallaan selvät sävelet, mutta samalla hän pitää kaikkia ovia avoinna. Yrityksen kasvattaminen on ainakin hyvin todennäköisesti edessä. Mahdollinen suunta on myös opintojen jatkaminen loppuun ja AMK-restonomi papereiden kotiuttaminen. Nooraa kiinnostaa kaikki mikä liittyy sisustamiseen ja ammattijärjestämiseen, ja ylipäänsä kotona viihtymiseen. Noora voisi myös kuvitella voivansa kouluttaa ja luennoida näistä teemoista, koska hän nauttii ihmisille puhumisesta.


Lopuksi Noora jakaa parhaat vinkkinsä yrittäjyydestä haaveileville:1. Löydä itsestäsi jokin asia tai juttu, mitä osaat ja mitä kohtaan tunnet intohimoa. Lähde sen pohjilta muotoilemaan perustaa yrityksellesi. Ei haittaa, vaikkei sinulla ole virallista koulutusta. Sinun pitää vain tunnistaa oma vahva osaamisesi, ja luottaa siihen!


2. Unohda huijarisyndrooman kaltaiset pelot. Usko omaan tekemiseesi ja ole vakuuttava! Sillä pääset pitkälle.


3. Kun olet päättänyt perustaa yrityksen, panosta hyvään kirjanpitäjään ja markkinoinnin ammattilaiseen. Tämä ei ole sanahelinää, vaan olen itse todennut, miten panostus maksaa itsensä takaisin. Hyvät kumppanit ovat elintärkeitä yrittäjälle.Stoori by Sara oli mukana Evetan alkutaipaalesta asti. Stoori by Sara loi Evetan brändin ja auttoi Evetan somea saamaan tuulta alleen. Somessa on toteutettu menestyksekkäästi arvontoja, joiden avulla on saatu asiakkaita Evetalle. Stoori by Sara on myös toteuttanut yhteistyössä Rukiisen kanssa Evetan nettisivut.

303 views0 comments
bottom of page