Mitä oikein olen tekemässä? Vuonna 2016 Vera Miettinen istui autossaan parkkipaikalla. Hän oli hakenut toisen asteen yrittäjäkoulutukseen. Hakuprosessiin kuului haastattelu, jonka oli määrä alkaa pian. Ajatukset kävivät kuumana: mitä hän sanoisi haastattelijoille, kun kysyttäisiin miksi hän haluaisi koulutukseen?
”Jostakin se vaan yhtäkkiä iski: perustan kirjakustantamon!”
Ajatus ei tullut tyhjästä, vaan tarkemmin asiaa pohdittuaan Vera tajusi, miten järkeenkäypä idea oli ja miten moni palanen sen kautta yhdistyisi. Jo lapsuudessa Vera oli viettänyt paljon aikaa WSOY:n kirjantuoksuisilla käytävillä. Hänen äitinsä työskenteli tunnetussa kirjakustantamossa graafisena suunnittelijana, ja teki pitkää päivää. Todennäköisesti jo noista ajoista asti rakkaus kirjojen maailmaan on jäänyt Veralle kytemään.
Kun elämä tarjoaa mahdollisuuden, siihen on tartuttava
Aikuisiällä Vera työskenteli vuosia rikos- ja oikeustoimittajana. Hän kohtasi usein työssään tarinoita, jotka olisivat ansainneet paljon enemmän tilaa, kuin mitä yksi lehtiartikkeli mahdollisti. Hieman ennen yrittäjäkoulutukseen hakeutumista Vera olikin saanut yhteydenoton elinkautisrangaistuksen istuneelta vangilta, joka ilmaisi haluavansa kirjoittaa kirjan. Vanki oli alkanut tehdä auttamistyötä nuorten parissa ja muuttanut elämänsä suuntaa.
Tuolloin asia ei edistynyt, mutta myöhemmin sama vanki otti yhteyttä ja Veran suureksi yllätykseksi kertoi, että hänellä olisi käsikirjoitus valmiina.
"Tajusin, että tämä on se hetki, jota olen odottanut. Mahdollisuus, joka tarjoillaan kerran elämässä ja siihen joko tartutaan tai ei."
Vera lähti työstämään kirjaa Sonny Nymanin kanssa, ja vuonna 2020 julkaistiin ensimmäinen Veran toimittama ja Deadline Kustannus Oy:n julkaisema kirja Elinkautinen.
Hurja vuosi 2020
Takaisin haastatteluun, josta tarina alkoi. Toinen haastattelijoista oli Veralle entuudestaan tuttu kouluttaja. Hän kannusti Veraa: sinä pystyt siihen, sinusta on perustamaan kirjakustantamo. Vera oli tutustunut kouluttajaan vuonna 2013 lyhyemmällä yrittäjäkurssilla, jonka ansiosta hänelle oli alkanut muotoutua yrittäjän identiteetti. Tuolloin Vera oli myös perustanut toiminimen. Eli siinä vaiheessa, kun Vera aloitti kustantamotoiminnan 2020, ei yrittäjyys tullut hänelle lainkaan uutena vaan Vera oli ehtinyt toimia yrittäjänä jo vuosia.
Yrittäjyystaidoille ja Veran laajalle työkokemukselle oli tarvetta, sillä vuodesta 2020 muodostui erittäin intensiivinen. Korona ei hidastanut Veraa, vaan päinvastoin, tuona vuonna tapahtui ja paljon. Deadline Kustannus Oy:n perustamisen ohella Vera viimeisteli vuosikausia työn alla ollutta Eerika-kirjaa, joka julkaistiin joulukuussa 2020.
Lisäksi hän toimitti kaksi kirjaa (Elinkautinen ja Narsistit vankilassa) sekä käsikirjoitti ja juonsi 8-osaisen podcastin Ex-jengijohtaja Keijo Vilhusen elämä. Podcastista tuli todella suosittu, ja myös Eerika-kirja sai osakseen paljon huomiota mediassa.
Delegointi, verkostot ja markkinointi – Veran 3 avainta onnistumiseen
Miten ihmeessä Vera onnistui tuossa kaikessa, yhden vuoden aikana?
Vera järjesti ja aikataulutti asiat niin, että pystyi keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Oma merkityksensä oli varmasti ollut myös sillä, että Veralla on taitoa ja ymmärrystä ulkoistaa asioita, jotka ovat oman ydintekemisen ulkopuolella.
”Yrittäjänä on todella tärkeää osata luottaa muihin. Meillä jokaisella on omat rajamme jaksamisessa. Täytyy uskaltaa antaa omaa lastaan myös muiden käsiin.”
Lisäksi Vera vannoo verkostojen nimeen. Ne ovat kehittyneet Veran tapauksessa vuosien saatossa todella vahvoiksi. Verkostojen ansiosta Deadline Kustannuksen kirjat ovat saaneet reilusti medianäkyvyyttä.
Kolmanneksi yrittäjyyden onnistumisen avaimeksi Vera nostaa markkinoinnin.
”Markkinointi on yrittäjälle kaiken A ja O. Mielestäni yrityksen arvo mitataan sillä, kuinka paljon yritys käyttää rahaa ja aikaa markkinointiin. Jos siihen käytetään 0 eur, se tarkoittaa, ettei yrittäjä juuri arvosta yritystään. Kaikki raha minkä pistää markkinointiin, tulee kolminkertaisena takaisin.”
Vera näkee mahdollisuuksia ennemmin kuin haasteita
Vera toteaa, että meillä on Suomessa hieman erikoisia uskomuksia ja asenteita siihen, ettei itsestä kannata pitää meteliä. Tästä kertovat esimerkiksi sukupolvelta toiselle toistuvat sanonnat: Joka kuusen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa ja Kel onni on, se onnen kätkeköön.
Suomalaisille soisikin lisää itsevarmuutta ja rohkeutta yrittää ja kokeilla. Yrittäjän tärkein ominaisuus on Verasta nähdä mahdollisuuksia kaikkialla.
”Yrittäjänä minäkin ole väistämättä kohdannut haastavia asioita, jotka vaativat enemmän selvittelyä, aikaa ja rahaa. Päällimmäinen fiilis itselläni kuitenkin on, että juuri tätä minun pitääkin tehdä. Totta kai jatkuvasti tulee uusia asioita mitä pitää oppia, mutta vallitseva tunne on itsevarmuus ja se, että olen oikealla tiellä.”
Yrittäjyys on taito, jonka voi oppia
Perhe ja oma hyvinvointi ovat Veran elämässä ja yrittäjyydessä kivijalka. Perustojen on oltava kunnossa: niin perheen kuin yrittäjän itsenkin.
”Jos minä en voi hyvin, se vaikuttaa suoraan perheeseen ja yritykseen. Olen toiminut yrittäjänä tarpeeksi kauan, jotta tiedän, että vaikka oma yritys olisi suuri intohimo, se ei saa olla koko elämä.”
Tunnetusti intohimolla ja rakkaudella työhönsä suhtautuvilla on korkeampi riski palaa loppuun. Vera lupaa, että tasapainon löytäminen helpottuu ajan myötä. Kukaan ei synny valmiiksi yrittäjäksi, vaan yrittäjyys on taito, jonka voi oppia. Omasta jaksamisesta ja mielenterveydestä huolenpito on jokaisen yrittäjän oikeus ja velvollisuus.
Yrittäjä – tiedä rahatilanteesi, mutta myös arvosi!
Arvot ovat Veralle tärkeä asia yrittäjänä. Hän haluaa tuoda niitä aktiivisesti esiin Deadline Kustannuksen päivittäisessä toiminnassa. Hyväntekeväisyys ja vapaaehtoistyö ovat Veran sydäntä lähellä, ja tulevaisuudessa hän haaveilee voivansa harjoittaa niitä enemmän – mikä tietysti vaatii rahaa. Veralla onkin kunnianhimoa kasvattaa yrityksensä liikevaihtoa tulevina vuosina.
Vera on kulkenut pitkän tien talousasioiden kanssa sinuiksi tulemiseen.
”Meillä kaikilla on omat kehityskohteemme – tärkeintä on tunnistaa ne, ja lähteä työstämään niitä. Minulla se kehityskohde oli raha. Olen nähnyt paljon aikaa ja vaivaa tullakseni paremmaksi raha-asioissa.”
Nykyisin Veran talousosaaminen on niinkin vahvalla pohjalla, että hän huomasi taannoin kirjanpitäjän tekemän virheen taseessa ja tuloslaskelmassa. Vera kehottaakin yrittäjiä olemaan kartalla taloustilanteesta ja ottamaan itse selvää asioista. Alvit ja verosuunnittelu ovat monelle yrittäjälle epämukavuusaluetta.
”Verottaja pitäisi mieltää yrittäjän parhaaksi ystäväksi! Numeroita ei kannattaisi pelätä, vaan oppia ymmärtämään niitä. Luvut viivan alla kun loppupeleissä ovat se, millä yrityksen menestymistä mitataan.”
Veralla on Deadline Kustannus Oy:n ohella edelleen oma toiminimi, jonka kirjanpidon hän hoitaa itse.
Uusien unelmien edessä
Kustantamon perustaminen ja kirjan kirjoittaminen ovat yksi suurimpia Veran elämässä todeksi käyneitä haaveita. Muitakin toiveita on toteutunut lähiaikoina. Vera ja miehensä ovat rakennuttaneet perheelleen talon, ja Vera on hankkinut Tesla-sähköauton. Nyt Vera onkin siitä onnellisessa pisteessä, että hän voi katsoa taaksepäin, todeta saavuttaneensa paljon, ja alkaa miettiä uusia unelmia.
Yksi sellainen voisi olla ulkomailla asuminen, ainakin osan vuodesta.
”Jokaisella pitäisi olla yksi absurdi unelma; sellainen, joka saa ajattelemaan, että eihän tämä voi mitenkään toteutua!” Näistäkin unelmista voi tulla tosia, kun vaan uskaltaa antaa niille mahdollisuuden.
Deadline Kustannus Oy on ollut Stoori by Saran asiakas kevään 2021 ajan. Asiakkuus on käsittänyt markkinointisuunnittelua, some- ja blogisisältöjen tekoa teksteineen ja kuvineen, sekä verkkosivujen päivitystä ja sisällöntuotantoa.
Comments